Как да поддържаме ефективно своя WordPress сайт

Ако имате уебсайт, създаден с WordPress, е необходимо да извършите поддръжка, за да получите оптимална производителност от сайта.

Има някои задачи за поддръжка на сайта, които препоръчваме да извършвате често, за да поддържате своя блог или сайт здрави.

Създавайте резервни копия на вашия WordPress сайт

Изключително важно е да създадете резервно копие на уебсайта си.

Има много рискове като зловещи хора, опити за хакване, неочаквани грешки, неизправности, интернет проблеми и общо взето всичко, което може да навреди на вашия WordPress сайт

Използвайте някой плъгините за архивиране, които наистина са полезни за автоматизиране на процедурата за архивиране на WordPress на вашия сайт.

След като създадете резервното копие, трябва да се уверите, че всичките ви файлове са безопасно съхранени на избраното от вас отдалечено място.

Освен това е важно да проверявате резервния си плъгин от време на време.

Ето пет от най-добрите плъгини за резервно копиране в WordPress:

UpdraftPlus

UpdraftPlus е един от най-популярните плъгини за резервно копиране в WordPress. Той позволява резервно копиране на целия уебсайт, включително файлове, база данни, плъгини и теми. UpdraftPlus предлага и възможност за автоматично резервно копиране на определени интервали и лесно възстановяване на уебсайта.

VaultPress

VaultPress е плъгин за резервно копиране, разработен от създателите на WordPress – Automattic. Той предлага автоматични резервни копия и защита от злонамерени атаки. VaultPress осигурява бързо и лесно възстановяване на уебсайта и има допълнителни функции за мониторинг на уебсайта.

BackupBuddy

BackupBuddy е платен плъгин, но предлага много полезни функции за резервно копиране на уебсайтове в WordPress. Той позволява планиране на автоматични задачи за резервно копиране и възстановяване на уебсайтове в нови среди с лесен за използване интерфейс.

Duplicator

Duplicator е безплатен плъгин за резервно копиране в WordPress, който предлага лесен начин за създаване на резервни копия на уебсайта и пренасяне на уебсайта на нов хостинг сървър. Той предлага функции като изнасяне и внасяне на уебсайта и автоматизирани задачи за създаване на резервни копия.

BackWPup

BackWPup е безплатен плъгин за резервно копиране в WordPress, който осигурява гъвкавост и функционалност. Той предлага възможност за създаване на автоматични или ръчни резервни копия на уебсайта, като включва опции за изтегляне или изпращане на резервните копия към облачни услуги за съхранение.

Независимо от избрания плъгин, е важно редовно да създавате резервни копия на уебсайта си и да ги съхранявате на сигурно място.

Оптимизирайте вашата база данни

Повечето от данните се съхраняват в базата данни на WordPress, която съдържа цялото съдържание, настройки, коментари, потребители и т.н.

С течение на времето във вашата база данни може да се съхранят много ненужни данни и това може да повлияе неблагоприятно на скоростта на качване и изтегляне и ще също затруднява възстановяването на резервни копия.

Ето защо трябва да оптимизирате базата си данни и да почиствате цялата бъркотия от време на време, за да подобрите производителността.

Ако искате да оптимизирате базата данни, но не знаете как да го направите, това ръководство ще ви помогне да оптимизирате базата данни.

Тествайте производителността на своя WordPress сайт

Много потребители на WordPress оптимизират сайта си в началния етап, когато го стартират, а след това напълно забравят за оптимизирането на ефективността на сайта си.

Добавяте ново текстово съдържание и изображения към вашия сайт, инсталирате плъгини и добавяте персонализиран CSS или JS код.

Всички тези промени може да повлияят на работата на вашия WordPress сайт. Ето защо е важно да проверявате и да провеждате тестове за ефективност, за да сте сигурни, че вашият сайт работи правилно.

Оптимизираните уебсайтове не само дават безпроблемно изживяване на потребителя, но също така могат да подобрят SEO класирането.

За да оптимизирате работата на вашия WordPress сайт, можете да следвате съветите в тези статии Как да ускорите уебсайт и Допълнителни начини за ускоряване на уебсайта на WordPress

Актуализирайте редовно WordPress темите и плъгините

Актуализираната версия на WordPress и плъгините поддържат сигурността и ефективността на вашия сайт.

WordPress има вградена система, която управлява всички актуализации за ядрото, темите и плъгините. Просто трябва да се уверите, че редовно актуализирате WordPress и плъгини.

Можете също така ръчно да проверите за актуализации, като отидете на страницата за актуализации на WordPress и видите дали има останала актуализация за проверка.

Можете да намерите най-безопасния начин за актуализиране на WordPress в тази статия.

Слагайте сигурни пароли WordPress

Паролите работят като част от защитен механизъм срещу неоторизиран достъп до вашия сайт. Той включва пароли за вашия административен панел на WordPress, хостинг акаунт, база данни и FTP акаунти.

Винаги трябва да създавате силни пароли, за да защитите вашите онлайн акаунти и сайтове. Но използването на силни пароли не е достатъчно.

Много експерти по сигурността силно препоръчват да променяте паролите си за WordPress от време на време, за да гарантирате безопасността на уебсайта.

Освен това трябва да намерите допълнителни съвети за поддържане на сигурността на вашия уебсайт WordPress.

Проверете сигурността на вашия WordPress сайт

Промяната на пароли, създаването на резервни копия, поддържането на актуална информация помагат да се запази сигурността на вашия WordPress сайт. Но трябва да откриете недостатъците в уебсайта си и да ги поправите, преди някой да го използва неправилно.

Първо проверявайте редовно отчета за проблеми със сигурността в Google Search Console.

Второ, използвайте онлайн скенери или плъгини, за да сканирате за известен и непознат зловреден софтуер и подозрителна дейност.

3 плъгина за подобряване на сигурността на WordPress сайтове:

Sucuri Security

Sucuri Security е един от най-популярните и надеждни плъгини за сигурност на WordPress. Той предлага защита от злонамерени атаки, мониторинг на уебсайта, филтриране на трафика и бързо възстановяване в случай на компрометиране на уебсайта. Sucuri Security може да помогне да се предотвратят атаки от зловреден софтуер, измами и други видове онлайн заплахи.

Wordfence Security

Wordfence Security е мощен и пълен плъгин за сигурност на WordPress. Той предлага функции като защита от зловредни атаки, мониторинг на уебсайта, блокиране на вредоносен трафик, двуфакторна аутентикация и т.н. Wordfence има голяма общност на потребители, която репортва потенциални заплахи, което го прави един от най-актуализираните и надеждни плъгини за сигурност на WordPress.

iThemes Security

iThemes Security е популярен плъгин за сигурност на WordPress с богат набор от функции.

Той предлага анализ на уебсайта, преглед на системата на уебсайта, защита от зловреден софтуер, мониторинг на активността на потребителите и много други.

iThemes Security се фокусира на подобряването на сигурността на WordPress и предлага лесни за използване инструменти за оптимизация на сигурността.

Важно е да имате инсталирани подходящи плъгини за сигурност на WordPress, за да предотвратите потенциални атаки и защитите уебсайта си от заплахи.

Тествайте вашите WordPress формуляри

WordPress ви позволява да използвате формуляри на уебсайта си. За съжаление, понякога тези формуляри може внезапно да спрат да работят правилно или да изпращат имейли.

Това може да повлияе на процента на реализация на вашия сайт. Можете да загубите някои потенциални клиенти, без дори да го знаете.

От време на време трябва да провеждате тест на всичките си форми дали работят правилно или не и дали в случай на грешка.

За много уебсайтове препоръчваме да използвате плъгина Contact Form 7 за създаване на формуляри. Ако имате нужда от разширени видове формуляри, трябва да използвате приставките WPForms или Gravity Forms.

Коригиране на грешки 404

В WordPress, ако дадена страница не съществува на уебсайта, тя показва на потребителя страница с грешка 404.

Ако възникне грешка 404 поради недостъпност на дадена страница, това е нещо, за което трябва да се тревожите, тъй като дава лошо изживяване на потребителя.

Следете страниците с грешки 404 и се опитайте да ги поправите незабавно.

Освен това е добра идея да оптимизирате своите 404 страници.

Управление на коментари

Ако създадете блог, трябва да модерирате коментарите. Коментарите са част от съдържанието на уебсайта и ето защо спам коментарите могат да повлияят негативно на ефективността на SEO.

sing Akismet помага да изтриете всички спам коментари, които могат да се появят на уебсайта, тъй като Akismet автоматично изтрива спама.

Но понякога може да изтрие легитимен коментар като спам. Ето защо е важно да проверявате ръчно спам коментарите и да ги изтриете възможно най-скоро.

Извършване на одит на съдържание и SEO

Преглеждайте съдържанието си от време на време. Използвайте Google Search Console и Bing Webmaster Tool, за да разберете ефективността на вашето съдържание.

Освен това използвайте инструменти за уеб проследяване, за да научите повече за поведението на потребителите. Ако имате нужда, можете да подобрите съдържанието на сайта си, за да привлечете подходящ трафик към сайта си.

SEO одитът е сложна задача за зает собственик на бизнес, но статията може да ви помогне да разберете основните принципи на SEO одита.

Освен това можете да наемете SEO за извършване на одити на съдържание и SEO.

Заключение

Има много грешки и проблеми, които могат да възникнат във функционирането на вашия уебсайт WordPress.

Поддръжката на уебсайта е от съществено значение за гладкото му функциониране, а също и за предоставяне на невероятно потребителско изживяване на вашата аудитория. Периодично проверявайте сайта си и коригирайте всички грешки, които могат да пристигнат.

Ако имате някакви съмнения, трябва да се свържете с уеб агенция на WordPress, за да наемете експерти, които са в състояние да коригират проблеми със сигурността, да актуализират WordPress файлове и добавки, да оптимизират производителността и да изпълняват други задачи по поддръжката.

5/5 - (1 vote)

Дигитална агенция Webzo logo mobile
Дигитална агенция Webzo logo mobile